کمر درد
اختلال کمر درد
کمردرد یکی از شایعترین علل مراجعه به پزشک در دنیاست؛ به طوری که ۸۵ درصد افراد در طول زندگی دچار کمر درد میشوند. کمردردها موجب از دست رفتن بیشترین ساعات کار و زندگی فعال انسانها میشود و علت مصرف بسیاری از مسکنها هستند. هرچه جوامع متمدنتر میشوند، میزان بروز کمر درد نیز افزایش مییابد؛ چراکه زندگی ماشینی، بیتحرکی، ورزش نکردن، نشستن طولانی مدت پشت میز یا رانندگی کردن طولانی مدت و… از عوامل افزایش بروز کمردرد هستند.
علائم بالینی :
کنترل نداشتن روی کارکرد شکم و دفع مدفوع
ضعف
تب
کاهش وزن
پیامدها یا مشکلات در اثر دیر اقدام کردن:
در عملکرد شغلی و تحصیلی این افراد دچار مشکل می شوند چون کمردرد زمان زیادی را از افراد می گیرد و حتی راه رفتن افراد را مختل می کند.
روش های درمانی :
دارو
فیزیوتراپی
تجهیزات پزشکی
پزشک معالج بسته به شرایط فرد میزان دارویی که فرد باید مصرف کند و روش درمانی مناسب را اعمال خواهد کرد.
برخی از روشهای درمانی که پزشک توصیه میکند، شامل:
شل کردن ماهیچهها
داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs)
داروهای نارکوتیک مانند کدئین برای کاهش درد
استروئیدها برای کاهش التهاب
تزریق کورتیکواستروئید
یک گروه از درمانهای فیزیکی یا فیزیوتراپی هم وجود دارد که انجام آنها توصیه میشود:
ماساژ
تمرینات کششی
دستکاری کمر و ستون فقرات
جراحی برای درمان کمردرد
در مواردی که درد بسیار شدید است، جراحی انجام میشود. جراحی تنها زمانی انجام میشود که سایر روشهای درمانی موثر نباشد. با این همه اگر فرد کنترل دفع ادرار و مدفوع خود را از دست بدهد، دچار نقص پیشروندهی عصبی شود، جراحی یک راهکار درمانی اورژانسی خواهد بود.
علل ابتلا :
کشیدگی
عضلات و رباطهای کمر بر اثر فعالیت زیاد ممکن است کشیده یا پاره شوند. علایم و نشانههای این حالت شامل درد، خشکی و اسپاسم عضلات کمر است. استراحت و درمانهای فیزیکی به درمان این علایم آزار دهنده کمک خواهد کرد.
دیسک آسیب دیده
دیسکهای کمر همیشه در معرض آسیب هستند و این خطر با افزایش سن بیشتر هم خواهد شد. قسمت خارجی دیسک ممکن است دچار پارگی یا فتق شود.
فتق دیسک حالتی است که در آن غضروف اطراف دیسک به طناب نخاعی یا ریشههای عصبی فشار وارد میکند. در واقع دیسک به شکل یک بالشتک بین مهرهها قرار دارد و فشار وارد شده به آنها را کنترل میکند، در این حالت این فضای نرم بین مهرهها از جای طبیعی خود خارج میشود.
سیاتیک
سیاتیک میتواند به همراه یک فتق دیسک رخ دهد، در این حالت دیسک به عصب سیاتیک فشار وارد میکند. در نتیجه این عصب باعث ایجاد درد در پا خواهد شد. بیماران درد سیاتیک را به درد سوختگی یا فرو رفتن سوزن در بدن تشبیه میکنند.
تنگی کانال نخاعی
در تنگی کانال نخاعی فشار زیادی بر طناب نخاعی و اعصاب نخاعی وارد میشود. عمده دلیل بروز این مشکل از بین رفتن دیسک بین مهرههاست. بعد از آن است که فشار زیادی به ریشههای عصبی یا طناب نخاعی وارد میشود.
علایم این عارضه عبارتند از:
بی حسی
گرفتگی عضله
خستگی
امکان دارد فرد این علایم را در هر نقطه از بدنش حس کند. علایم در بسیاری از بیماران در هنگام راه رفتن و ایستادن شدیدتر خواهد شد.
انحنای غیر طبیعی ستون مهرهها
کَژپُشتی یا اسکولیوز، گوژپُشتی یا کایفوزیسو لوردوز از جمله اختلالاتی هستند که باعث انحنای غیر طبیعی ستون فقرات میشوند.
این مشکلات در کودکی و در سنین بلوغ قابل تشخیص بوده و به دلیل افزایش فشار وارده بر عضلات، تاندونها، رباطها و مهرههای کمر باعث ایجاد درد و تغییر ساختار قامتی میشوند.
مشکلات دیگر
برخی از مشکلات و بیماریها باعث کمر درد میشوند:
التهاب مفاصل
فیبرومیالژی: که یک سندرم درد اسکلتی-عضلانی مزمن است و مفاصل، عضلات و تاندونها را درگیر میکند.
اسپوندیلیت: که التهاب مفاصل بین استخوانهای کمر است.
اسپوندیلوز: یک اختلال مخرب است که منجر به از دست رفتن ساختار طبیعی ستون فقرات و عملکرد آن میشود. از طرفی افزایش سن در بروز آن نقش اساسی دارد. مکان و شدت تخریب در افراد مختلف متفاوت است.
از طرفی دیگر مشکلات کلیوی و مثانه، اندومتریوز ، کیست تخمدانی و فیبروز رحمی، سرطان و بارداری هم احتمال دارد باعث بروز درد کمر شوند
توصیه ها :
تقویت کردن و فعال کردن ماهیچههای کمر، پشت و شکم با انجام حرکات ورزشی
کم کردن وزن در صورت داشتن اضافه وزن
بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین با خم کردن زانو و استفاده از پاها
داشتن طرز ایستادن و ساختار قامتی مناسب
کلینیک چند تخصصی مهر رضوی با در اختیار داشتن بهترین و مجرب ترین کادر متخصصین پزشکی، بهترین مرکز درمان اختلالات مغز و اعصاب در شهر مشهد میباشد. چنانچه در مورد روش های درمان کمر درد نیاز به اطلاعات بیشتری دارید از راه های تماس زیر استفاده کنید.