یکی از جدیدترین و محبوبترین روش های درمان اختالالت روانپزشکی، نوروفیدبک است. در حال حاضر این روش تنها در محیط های مجزا و تحت نظر پزشکان علوم اعصاب مجرب و باسابقه انجام می گیرد.
در این روش پیش از هرچیزی از فرد مراجعه کننده یک نوار مغز با روش ClinicalQ یا QEEG میگیرند یا به عبارت دیگر یک نقشه رنگی مغز تهیه می کنند،
به عبارتی تمام ارزیابی های بالینی را انجام میدهند تا به این ترتیب مشخص شود که کدام نواحی مغز از طریق کمکاری یا پرکاری برای فرد مشکل ایجاد کرده اند.
پس از اتمام ارزیابی نقاطی از مغز که احتیاج به تقویت دارند بطور کامل مشخص می شوند. همچنین برای درمان و بهبود آنها تعدادی الکترود بر روی پوست سر قرار می دهند. در ادامه به بررسی کامل و دقیق این روش درمانی میپردازیم و عوارض جانبی آن راتوضیح می دهیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
نحوه تاثیر نوروفیدبک
در نوروفیدبک سیگنال های غیرنرمال که شما را دچار دردسر کرده اند (مثال ممکن است بدکار کردن این سیگنال ها شمار را دچار بیش فعالی، میگرن، اختاللت یادگیری، افسردگی، اضطراب و….. نماید) به سمت نرمال سوق می دهند.
هرچه سیگنال ها به سمت نرمال سوق پیدا کنند به همان نسبت بهبودی در سیگنال ها دیده می شود. به طبع بهبودی در سیگنال ها علائم واحد تحقیق و توسعه مرتبط با سیگنال مد نظر مثال بیش فعالی نیز بهبود می یابد.
در روش درمانی نوروفیدبک نحوه عملکرد امواج یا سیگنال های مغزی با کمک یکسری تصاویر و یا اصوات به مغز جهت تظیم مجدد آن ها به حالت نرمال فیدبک یا بازخورد داده می شوند. به عبارتی می دانید که مغز یک عضو بسیار حیرت انگیز است.
این عضو طی پروسه درمان حرکت تصویر را با موقعیت امواج مغزی خود هماهنگ میکند.
در بسیاری از موارد این امر بصورت مکرر انجام میگیرد تا به این ترتیب سیگنال در موقعیت نرمال قرار گیرد، درنهایت فعالیت مرتبط با آن بهبود بخشیده شود. حال این نکته را در نظر داشته باشید که درمان به روش نوروفیدبک بر همین امر استوار است.
در حال حاضر از این روش جهت بهبود اختالالت مختلف و بسیاری ازجمله افسردگی، اضطراب، بیش فعالی و… استفاده می شود.
خوب است بدانید که درمان به کمک این روش بر پایه یادگیری استوار است و سرعت یادگیری در هر فرد منحصربه فرد است. اما بصورت کلی میتوان گفت که تعداد جلسات آن بین۶۰_20 جلسه یا حتی بیشتر است.
عوارض جانبی نوروفیدبک
بطورکلی می توان گفت این روش محبوب درمانی یک روش غیرتهاجمی است. به همین خاطر هیچ عارضه مشخص و خاصی ندارد و در بسیاری از موارد به عنوان یک روش درمانی امن از آن یاد می شود.
واحد تحقیق و توسعه کلینیک تخصصی مهر رضوی