تفاوت روانشناس با مشاور

تفاوت روانشناس با مشاور چیست؟

در دنیای امروزی، افراد بیشتر به دنبال راه‌هایی هستند که به آن‌ها کمک کنند مشکلات روانی و روابطی خود را حل کنند و زندگی بهتری داشته باشند. بنابراین، تفاوت بین روانشناس و مشاور برای آن‌ها اهمیت دارد.به بیان ساده می‌توان گفت که روانشناس و مشاور از جمله افرادی هستند که بر روی تمامی جوانب زندگی انسان تاثیرگذار هستند. حوزه روانشناسی و مشاوره دو مفهوم کلیدی هستند که با استفاده از تخصص و دانش خود می‌توانند به ارتقای کیفی زندگی شما کمک کنند. با تمام این اوصاف در حال حاضر برخی از افراد تفاوت روانشناس با مشاور را با یکدیگر نمی‌دانند و بر این باورند که این دو شغل یکی هستند. حال در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به مباحثی از جمله روانشناس کیست و تفاوت این دو شغل با یکدیگر بپردازیم.

فهرست مطالب

فرق مشاور با روانشناس

اگر بخواهیم به صورت ساده تفاوت روانشناس با مشاور را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که روانشناس به کسی گفته می‌شود که در طول روند درمان از دارو و رویکردهای مختلف استفاده می‌کند و این در حالی است که مشاور به کسی گفته می‌شود که به افراد در بهبود سبک زندگی‌ آن‌ها مشاوره می‌دهد و قصد راهنمایی آن‌ها را دارد. به صورت کلی این دو تخصص به ارتقای روانی و خودشناسی کمک می‌کنند اما تفاوت اصلی روانشناس با مشاور در نگاه و نحوه درمان شخص می‌باشد.

اگر بخواهیم به صورت دیگری تفاوت روانشناس با مشاور را شرح دهیم باید بگوییم که مشاور بیشتر تمرکز خود را بر روی راهنمایی افراد می‌گذارد و بیشتر به مسائلی به مانند سبک زندگی، تحصیلی و غیره می‌پردازد؛ اما روانشناس کسی است که از شیوه‌های علمی به دنبال درک الگوی ذهنی افراد و شناخت بیماری‌های روانی بیمار است. پس با توجه به این مسئله می‌توان گفت که انتخاب بین این دو روش برای درمان بستگی به نوع و شدت مشکل شما دارد.

اصلی‌ترین تفاوت بین مشاور و روانشناس

یکی از اصلی‌ترین تفاوت این دو روش درمانی در این است که مشاور بیشتر به بررسی مسائل و مشکلات زندگی شخص می‌پردازد و به دنبال این است که از بروز مشکلات بیشتر در آینده جلوگیری کند؛ اما روانشناس به دنبال این است که زمینه اصلی مشکلات را بیابد و مشکل را از ریشه حل کند، برای همین نیز بیشتر به پیشینه فرد توجه می‌کند.

پس می‌توان اینگونه بیان کرد که یکی دیگر از موارد تفاوت روانشناس با مشاور، در برنامه ریزی‌های مقدماتی هر یک از این روش‌ها می‌یاشد. در ادامه به برخی از مهمترین موارد تفاوت روانشناس با مشاور اشاره خواهیم کرد.

بسیاری از افرادی که به مشاور مراجعه می‌کنند، مشکل چندان حادی ندارند و بیشتر به دنبال این هستند که مشاور یک راهکار برای بهتر شدن شرایط زندگی پیش روی آن‌ها بگذارد؛ اما افرادی که به روانشناس مراجعه می‌کنند ممکن است مشکلات بسیار جدی و خطرناکی داشته باشند.

بعد از مشاوره نتایج را می‌توان به صورت افزایش اعتماد به نفس و استقلال شخصی مشاهده کرد و این در حالی است که روانشناس مشکلات عمیق شخصیتی را حل می‌کند. برخلاف مشاور که بیشتر به آینده شخص می‌پردازد به واسطه مراجعه به روانشناس می‌توانید مشکلاتی که ریشه در کودکی شما دارند را نیز حل کنید.

روانشناس کیست؟

روانشناس به کسی گفته می‌شود که بیشتر به مطالعه رفتارهای انسان می‌پردازد و با بررسی اطلاعاتی که به دست می‌آورد به دنبال یافتن مشکل می‌گردد. همچنین روانشناس بعد از پی بردن به مشکل می‌تواند بهترین راه کار برای درمان آن را به بیمار توصیه کند که این راه کارها می‌توانند دارویی و یا راه کارهای دیگر باشند.

مشاور کیست؟

همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، هدف یک مشاور این است که احساسات شما را به خوبی درک کند و یک راه کار را برای حل مشکل شما پیشنهاد دهد. مشاور در زمینه‌های مختلفی راهنمایی‌های خود را به شخص خواهد داد و به شخص کمک می‌کند که بتواند بهترین تصمیم را برای زندگی خود بگیرد. سه مشخصه برای اینکه تفاوت روانشناس با مشاور را درک کنید
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به سه تفاوت اصلی روانشناس و مشاور بپردازیم.

کلینیک تخصصی مهر رضوی

تحصیلات روانشناس و مشاور

مشاور و روانشناس برای این که کار خود را آغاز کنند نیاز به مجوز دارند و این مجوز تنها در صورت داشتن مدرک دانشگاهی معتبر ممکن خواهد بود. معمولا دوره تحصلات در رشته مشاوره کوتاه تر بوده و این رشته برای کمک به طیف وسیعی از افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 اما این مسئله در مورد رشته روانپزشکی بدین صورت نیست و افرادی که در این زمینه مشغول به تحصیل هستند حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و برخی نیز دکترای این رشته را دارند. همچنین لازم به ذکر است که از نظر میزان حجم آموزش و نیز کارهای تحقیقاتی که در رشته روانشناسی وجود دارد بسیار بیشتر از رشته مشاوره می‌باشد.

با مقایسه این مورد می‌توان به یکی از موارد تفاوت اصلی روانشناس با مشاور این دو رشته یعنی بحث تحصیلی این دو رشته پی برد و به این نتیجه رسید که این دو رشته به هیچ وجه یکی نیستند. علاوه بر این جا دارد به این مسئله نیز اشاره کنیم که یک دکتر روانشناس به مانند یک دکتر متخصص قادر به نوشتن نسخه دارویی برای بیمار خود می‌باشد.

تخصص روانشناس و مشاور

همانطور که در بخش‌های قبلی نیز به این موضوع اشاره کردیم، کار یک مشاور این است که گوش شنوای خوبی داشته و بیماران را با توجه به شرایطی که دارند راهنمایی کنند. مشاورها در طیف وسیعی از موضوعات می‌توانند نظر خود را بیان کنند. اما در صورتی که یک شخص به بیماری روانی دچار شده باشد، مشاور هیچ کمکی به شخص نخواهد کرد و این روانشناس است که می‌تواند به بهبود بیماری شخص کمک کند.

روانشناسی دارای تخصص‌های بسیاری است که از جمله این موارد می‌توان به تخصص در زمینه بالینی و یا تربیتی اشاره کرد. این مسئله در حالی است که در رشته مشاوره تخصص خاصی وجود ندارد و مشاور اغلب به مانند یک راهنما به فرد در حل مشکلات زندگی کمک خواهد کرد.

درمان با کدام بهتر است؟

یکی دیگر از موارد تفاوت روانشناس با مشاور را می‌توان شیوه درمان در این دو روش درمانی دانست. به صورت کلی می‌توان اینگونه بیان کرد که مشاور در زمینه درمان فعال نیست و تنها کاری که انجام می‌دهد، آموزش یکسری نکات مهم برای بهبود روند زندگی فردی شخص می‌باشد. اما این موضوع در مورد روانشناس فرق می‌کند و روانشناس شخصی است که ابتدا به دنبال یافتن دلایل مشکل فرد و سپس به دنبال یک راه کار دائمی برای درمان بیماری روانی شخص می‌گردد.

تفاوت روانشناس با مشاور

به بیان ساده اکثر افرادی که به یک مشاور مراجعه می‌کنند؛ دارای یک مشکل جدی نیستند و بیشتر برای تحصیلات، زندگی و یا یک تصمیم مهم به مشاور مراجعه می‌کنند تا در تصمیم‌گیری به آن‌ها کمک کند؛ اما شخصی که به یک روانشناس مراجعه می‌کند ممکن است با یک بیماری بسیار حاد و جدی مواجه باشد که زندگی او را مختل کرده باشد؛ در چنین شرایطی روانشناس باید یک راه‌کار مناسب را برای درمان شخص بیابد که این راه کار می‌تواند دارویی و یا راه‌کارهایی از این دست باشد.

به روانشناس مراجعه کنید یا مشاور

این که به روانشناس مراجعه کنید و یا مشاور کاملا به شرایط روحی و مشکلی که دارید بستگی دارد؛ به عنوان مثال اگر برای انجام یک کار به مشورت نیاز دارید و یا در تحصیل خود به مشکل خورده‌اید؛ بهترین انتخاب برای شما مراجعه به مشاور می‌باشد؛ در اینجا مشاور به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید با دید بهتری تصمیم گیری کنید و راهنمای خوبی برای شما خواهد بود. اما از طرفی اگر مشکلی دارید که بر روی سیستم عصبی شما تاثیر گذاشته و زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار داده است، بهترین انتخاب مراجعه به کلینیک روانشناسی است.

در چنین شرایطی روانشناس به واسطه سوالاتی که از شما می‌پرسد، نسبت به گذشته شما یک دید کلی پیدا کرده و به واسطه این کار می‌تواند به مشکلی که دارید پی ببرد. اما اگر به دنبال حل یکسری از مشکلات روزمره خود هستید؛ مراجعه به مشاور گزینه معقول‌تری است.

سه مشخصه برای درک بهتر فرق مشاور و روانشناس

برای درک بهتر تفاوت بین مشاور و روانشناس، می‌توان به سه مشخصه اصلی زیر توجه کرد:
1. تحصیلات:
• مشاور: معمولاً دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مشاوره است و در یکی از گرایش‌های مشاوره خانواده، مشاوره مدرسه، مشاوره شغلی و مشاوره توانبخشی تخصص دارد.
• روانشناس: دارای مدرک دکترای روانشناسی است و ممکن است در شاخه‌های مختلفی مانند روانشناسی بالینی، روانشناسی تربیتی، روانشناسی صنعتی و سازمانی و … تخصص داشته باشد.
2. تخصص:
• مشاور: بر روی مسائل روزمره، مشکلات کوتاه‌مدت، مهارت‌های زندگی، راهنمایی و مشاوره در زمینه‌های مختلف زندگی تمرکز دارد.
• روانشناس: به بررسی و درمان اختلالات روانی، مشکلات عمیق‌تر و ریشه‌های روانشناختی مسائل می‌پردازد.
3. درمان:
• مشاور: از تکنیک‌های مشاوره‌ای برای کمک به افراد در حل مشکلات، بهبود روابط و تصمیم‌گیری استفاده می‌کند.
• روانشناس: از روش‌های روان‌درمانی برای تشخیص و درمان اختلالات روانی استفاده می‌کند. این روش‌ها می‌تواند شامل گفتاردرمانی، شناخت درمانی، رفتار درمانی و … باشد.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم شما عزیزان را با تفاوت روانشناس با مشاور آشنا کنیم و موارد مراجعه به هر یک از این موارد را مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که در این مطلب نیز به آن اشاره کردیم، روانشناس و مشاور دو شغل با دو روش درمانی کاملا متفاوت هستند و نمی‌توان این دو رشته را با هم یکی دانست. به عنوان مثال مشاور کسی است که به شما کمک خواهد کرد تا که بتوانید مسائل جزئی زندگی خود را حل کنید و روانشناس به شما کمک خواهد کرد تا که بتوانید مشکلاتی که زندگی شما را با اختلال مواجه کرده است درمان کنید.

در پایان جا دارد به این مسئله نیز اشاره کنیم که یکی از مهمترین مواردی که در زمینه تفاوت روانشناس با مشاور باید به آن توجه داشته باشید میزان تحصیل این دو رشته می‌باشد که طول دوره تحصیل در رشته مشاور بسیار کمتر از رشته روانشناسی می‌باشد. همچنین لازم به ذکر است که طول دوره آموزش و نیز کارهای تحقیقاتی رشته روانشناسی نیز بسیار بیشتر بوده و یک روانشناس به مانند یک دکتر قادر به نوشتن نسخه دارو نیز می‌باشد.

واحد تحقیق و توسعه: کلینیک تخصصی مهر رضوی

مطالب مرتبط

جستجو کنید

خدمات ما

جستجو کنید

رزرو اینترنتی نوبت معاینه

شبکه های مجازی

مطالب اخیر

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x

موفق به دریافت پاسخ سوال تان نشدید؟

با واحد تریاژ(راهنمای مراجعین و بیماران) ما در ارتباط باشید تا بلافاصله پاسختان را دریافت کنید