عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی

عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی + ۹ عامل مهم

شاید تصور کنید تغییرات خلق و خو و عدم ثبات آن یک امر طبیعی است. اما این تصور اشتباه بوده و در موارد شدید، اختلال دوقطبی یا به اصطلاح بای پولار تشخیص داده می‌شود. فاکتورهایی این اختلال را تشدید می‌کنند. از جمله عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی می‌توان به عدم پایبندی به درمان، تروماهای کودکی، عوامل استرس‌زا و مصرف مواد مخدر اشاره کرد. اگر می‌خواهید از تشدید این اختلالات جلوگیری کنید، بهتر است مراجعه به دکتر روانپزشک در مشهد را در اولویت کار خود قرار دهید.

فهرست مطالب

عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی

قبل از اقدام برای درمان اختلال شخصیت دو قطبی می‌بایست عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی را توسط پزشک شناسایی کنید. در زیر به ۹ مورد از این فاکتورها پرداخته شده است:

1-عدم پایبندی

یکی از مهم‌ترین مراحل درمان اختلال دو قطبی، مصرف داروهای تثبیت کننده خلق و خو است‌. این داروها در هر دو دوره اختلال نقش مهمی را ایفا می‌کنند. البته راه دیگر درمان استفاده از دستگاه rtms است که درمان را تسریع می‌کند. به همین جهت هم اگر نتوانید و یا تمایل نداشته باشید که دوره درمان خود را به صورت پیوسته دنبال کنید، در هر مرحله از اختلال، تشدید را تجربه کرده و علائم و مدت زمان هر دوره را افزایش می‌دهید.

بستری شدن در بیمارستان آسیب‌های روانی، آسیب رساندن به خود یا دیگران، تمایل به خودکشی و سایر عوارض نشان دهنده پایبندی بیمار به دوره درمانی است. اگر بیمار در هر مرحله‌ای از درمان باشد و از نظم در مصرف دارو توسط پزشک خود پیروی نکند، بدان معنی است که پایبند درمان نیست. طبق تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان، تنها نیمی از مبتلایان به اختلال دو قطبی به مصرف داروهای خود کاملا پایبند هستند، نیمی دیگر از این افراد به طور مستمر درمان خود را دنبال نمی‌کنند.

این عدم پایبندی به درمان عوامل متفاوتی دارد که شامل مواردی مانند طرز فکر بیمار نسبت به مصرف دارو، علائم بالینی، میزان تحصیلات، اعتیاد و همچنین هزینه‌های دارو می‌شود. همچین شرایط روحی بیمار در ادامه دادن یا ندادن درمان موثر است. چرا که برخی بیماران پس از میزان محدودی بهبودی، دست از مصرف دارو می‌کشند. همچنین اگر درک و همدلی نزدیکان خود را نداشته باشند، ممکن است درمان را رها کنند.

2-اختلالات خواب

یکی از مهم‌ترین عوامل تشدید بیماری دوقطبی، تغییر ساعات خواب و اختلال در آن است. خواب تاثیر زیادی برای شروع شدن و ادامه یافتن این اختلال دارد و به قدری است که دانشمندان معتقدند یکی از مهم‌ترین دلایل شروع اختلال دو قطبی در دنیای مدرن امروزی استفاده زیاد از نور مصنوعی و عدم استفاده از نور طبیعی و خورشید است. البته هنوز رابطه مستقیمی بین علت شدید شدن اختلال دو قطبی و اختلال خواب ثابت نشده و دانشمندان در حال تحقیق‌اند‌.

افرادی که به این اختلال دچار هستند، در دوره‌های شیدایی یا به کم خوابی و افسردگی نیاز به خواب شدیدی دارند. همچنین افرادی که به کم‌ خوابی دچار هستند در معرض ابتلا به اختلال دو قطبی قرار می‌گیرند. اگر شغلتان به نحوی است که مجبور هستید شب کاری، شیفت‌های طولانی و تغییر مدت زمان کاری را تحمل کنید باید توجه داشته باشید که احتمال ابتلا به اختلال دو قطبی در شما بالاتر است‌. در افرادی که به اختلال دو قطبی و کم‌خوابی دچار هستند، دمدمی مزاجی، احساس افسردگی و نگرانی شدید، اختلال در تصمیم گیری و افزایش میل به خودکشی بالاتر است.

3-مصرف الکل و مواد مخدر

یکی دیگر از عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی، اعتیاد به الکل و مواد مخدر است‌. در واقع اختلال دو قطبی و اعتیاد به الکل یا مواد مخدر همزمان با هم اتفاق می‌افتند. چرا که این افراد هنگام مصرف مواد مخدر آرامش موقتی را تجربه کرده و استرس کم‌تری دارند. از طرفی مصرف کنندگان الکل بر این تفکرند که کم کردن استرس با مصرف الکل بهتر از مصرف دوزهای دارویی بالای است که عوارض زیادی هم دارد. با این‌ وجود توجه داشته باشید که مصرف مواد مخدر و الکل به راحتی باعث بدتر کردن سیر بالینی اختلالات شده و درمان را کندتر می‌کند. 

تحقیقات نشان می‌دهد که بیماری دو قطبی در افرادی که مواد مخدر و الکل مصرف می‌کنند، با سرعت بیش‌تری رشد کرده و این‌گونه افراد نسبت به داروهای مخصوص اختلال دو قطبی مقاوم هستند. در واقع می‌توان گفت که بدن آن‌ها هیچ واکنش مثبتی به داروها نشان نمی‌دهد. دوران شیدایی در این‌گونه بیماران بیش‌تر شده و احتمال بستری شدن آن‌ها در بیمارستان روانی بالاتر است. در نهایت به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت، افرادی که به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارند، دارای بی‌ثباتی خلقی بالاتری هستند.

4-اثرات داروها

برخی داروها عوارض جانبی زیادی دارند که فاز شیدایی و سیکل اول اختلال دو قطبی را افزایش می‌دهند. می‌توان این‌گونه بیان کرد که اگر به طور خودسرانه برای قطع یا مصرف داروهایتان اقدام کنید، علائم بیماری شما تشدید می‌شود. همچنین درمان شما خیلی کندتر پیش می‌رود. از این رو می‌بایست با دقت بالا، دوزهای مصرفی داروهای خود را استفاده کنید تا با مشکلات بیش‌تر مواجه نشوید.

برخی از داروهای ضد اضطراب و افسردگی می‌توانند این اثرات را به دنبال داشته باشند. در نتیجه پزشک شما باید در کنار این داروها، داروهای تثبیت کننده خلق و خو تجویز کند.‌ در صورتی که داروهای تثبیت کننده خلق و خو در کنار داروهای ضد افسردگی مصرف نشود، بیمار وارد فاز شیدایی شده و احتمال خودکشی بالاتر می‌رود. به علاوه داروهای ضد افسردگی مدت زمان چرخه‌های دو قطبی را نیز افزایش می‌دهند.

 همچنین بسیاری از متخصصان باور دارند که پس از گذشت مدتی، استفاده از این داروها برای افراد دو قطبی می‌تواند اثرات بی‌ثبات کننده خلق و خو را افزایش دهند و بیمار به فاصله زمانی کوتاهی دوره‌های شیدایی و افسردگی را تجربه می‌کند. اگر به بیماری‌های دیگری در کنار اختلال دو قطبی مبتلا هستید، باید بدانید که داروهایی مانند کورتیکواستروئيدها، داروهای تیروئید و سرکوب‌کننده‌های اشتها هم روی این اختلال اثر محرک داشته و حتما باید آن‌ها را زیر نظر پزشک متخصص مصرف کنید.

5-فشار روحی و مشکل در روابط

یکی دیگر از عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی فشار روحی زیاد و مشکلات در روابط بین فرد بیمار با عزیزان خود است‌. این دسته از مشکلات زمانی ایجاد می‌شوند که روابط پایان می‌یابند و چالش‌هایی را برای بیمار ایجاد می‌کنند. همانطور که می‌دانید افرادی که به اختلال دو قطبی مبتلا هستند، این مشکلات را بیش‌تر تجربه می‌کنند تا افراد عادی،‌ چرا که آن‌ها ثبات اخلاقی ندارند‌ و نمی‌توانند شرایط را کنترل کنند.

مواردی مانند قطع رابطه به دلایلی مانند تغییر در روال زندگی، بی‌ثباتی عاطفی، احساس استرس زیاد و حس از دست دادن، باعث می‌شوند که اختلال دو قطبی آن‌ها تشدید شود و حتما نیاز به مراجعه به پزشک دارند‌. چرا که باید داروها مجدد تجویز شده و دوز مصرفی آن‌ها تغییر کند‌. حتی ممکن است نیاز باشد در موارد شدیدتر، جلسات روان درمانی خود را افزایش دهید و از عوامل تشدید کننده این اختلال دور بمانید. در این دوران شما شدیدا نیاز به حمایت افراد نزدیک خود دارید‌. چرا که فرد مبتلا به این اختلال تمایلی به درمان و یا ادامه آن ندارد.

6-تغییرات محیطی

یکی دیگر از عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی، تغییرات محیطی بوده که به محض عوض شدن محل زندگی، علائم بیماری افزایش می‌یابد. طبق تحقیقاتی که تاکنون انجام شده است، تمامی اتفاقاتی که از کودکی تاکنون می‌افتد، سیر درمان را تحت تاثیر قرار می‌دهند. تغییراتی که تمامی افراد تجربه می‌کنند برای افراد دوقطبی غیرقابل تحمل هستند و ممکن است علائم بیماری را بدتر ‌کنند. همچنین درمان برای این‌گونه افراد سخت‌تر است.

7-استرس و موقعیت ‌های استرس‌ زا

استرس و اختلال دوقطبی رابطه مستقیمی با هم دارند. به نحوی که رویدادهای استرس‌زا می‌توانند باعث افزایش دوره شیدایی یا افسردگی شوند و یا مدت آن را طولانی‌تر کنند‌. اگر می‌خواهید درمان شما با موفقیت انجام شود، می‌بایست از قرارگیری در محیط‌های استرس‌زا دوری کنید. مشکلاتی مربوط به خواب یا ارتباطات می‌تواند باعث افزایش سطح استرس و اضطراب در شما شود و یک سیکل معیوب را ایجاد کند. پس می‌بایست از استرس که یکی از عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی است، دوری کنید.

8-برخی از بیماری های مغزی

مبتلا شدن به بعضی از بیماری‌های مغزی و آسیب‌ به آن مانند صرع، تشنج، آسیب‌های مغزی ناشی از ضربه و سایر آسیب‌ها می‌توانند از عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی باشند. چرا که این بیماری‌ها از طریق اثر روی عملکرد مغز شما باعث عوض شدن خلق و خو، تغییر رفتار و دیگر علائم اختلال دو قطبی می‌شوند.

9-ترومای کودکی

طبق تحقیقاتی که محققان انجام دادند، اختلال دو قطبی و تروماها و آسیب‌های کودکی با هم در ارتباط هستند. تجربیاتی که در گذشته و کودکی شما اتفاق افتاده است مانند سوء استفاده جسمی، جنسی یا عاطفی و همچنین از دست دادن عزیزان در سنین کم می‌توانند باعث تشدید این علائم شوند. همچنین تحقیقات نشان می‌دهند افرادی که در کودکی تروما را تجربه کرده‌اند، ممکن است عوارض و بی‌ثباتی بیش‌تر و درنتیجه علائم شدیدتری از اختلال دوقطبی را تجربه کنند و دوره‌های شیدایی و افسردگی در آن‌ها بیشتر و شدیدتر باشد.

 اگر جز این افراد هستید، باید بدانید که پاسخ شما به درمان معمولا ضعیف‌تر از سایر افراد بوده و همچنین ممکن است به اختلالات اضافی مانند اضطراب و اعتیاد دچار شوید. از این رو می‌بایست درمان خود را سریع‌تر شروع کرده و آن را تا انتها ادامه دهید. تروماها می‌توانند تغییراتی در مغز و سیستم عصبی شما ایجاد کنند که عدم تعادل ترشح هورمون‌ها و ناپایداری اخلاقی شما را به دنبال دارد‌. البته این نکته را در نظر داشته باشید که تروما برای اختلال دو قطبی خطر ساز است، اما به تنهایی نمی‌تواند آن‌ را بوجود آورد‌. برای ابتلا به اختلال دو قطبی مجموعه‌ای از محرک‌های ژنتیکی، بیولوژیکی و محیطی نیاز است.

چگونه از تشدید اختلال دو قطبی جلوگیری کنیم؟

برای این‌‌که از شدت یافتن اختلال دو قطبی جلوگیری کنید، می‌بایست عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی را بشناسید و از آن‌ها دوری کنید. یکی از این عوامل تشدید کننده، عدم پایبندی به درمان است‌.
برای بهبود خود و جلوگیری از تشدید بیماری‌تان می‌بایست درمان را جدی بگیرید و به آن پایبند باشید‌. مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک به صورت منظم و و بدون قطع کردن آن‌ها می‌تواند نقش موثری در بهبود نوسانات خلقی و پیشگیری از حملات پانیک و افسردگی داشته باشد.

همچنین اقداماتی مانند روان درمانی، درمان‌های شناختی- رفتاری و حتی خانواده درمانی می‌تواند برایتان کمک کننده باشد و علائم اختلال دو قطبی را بهبود بخشد. داشتن یک الگوی خواب مناسب، استراحت کافی و مورد نیاز بدنتان و فعالیت‌های فیزیکی مستمر و همچنین دوری از شرایط استرس‌زا و عدم مصرف مواد مخدر و الکل نقش پررنگی در عدم تشدید نوسانات خلقی دارد و اثر بخشی داروها را بهبود می‌دهد.

شما باید محرک‌های استرس‌زا را شناسایی کرده و آن‌ها را مدیریت کنید، چرا که در روند درمان بسیار موثر هستند. کاهش عوامل تنش‌زا و خستگی‌زا از موارد مهم جلوگیری از تشدید اختلال دو قطبی هستند. راهکاری مانند آموزش خودمراقبتی به خود و خانواده مانند شناخت عوامل تحریک‌ کننده اختلال دو قطبی و راهکار مقابله با آن‌ها می‌تواند به شما کمک شایانی کند‌ تا از تشدید علائم جلوگیری به عمل آورید. در انتها پایش مستمر علائم بیماری نظیر ثبت روزانه خلق و خو و سایر علائم‌تان می‌تواند تشخیص و درمان را سریع‌تر کند. اگر این موارد را به صورت دائمی و مستمر رعایت کنید، مطمئن باشید بیماری شما بهتر کنترل می‌شود.

عدم رعایت این موارد می‌تواند باعث خودکشی و اعتیاد شود‌. البته به شدت بیماری شما نیز بستگی دارد. اگر نتوانید فراز و فرودهای خود را در اختیار بگیرید ممکن است دست به خودکشی و اعتیاد بزنید.
از طرفی عدم جلوگیری از تشدید اختلال دو قطبی می‌تواند تبعاتی برای اطرافیان شما نیز داشته باشد. حتی می‌تواند زندگی مشترک شما را سخت‌تر و طاقت فرساتر کند. بهترین راه این است که ساده از کنار نشانه‌ها گذر نکنید و آن‌ها را جدی بگیرید. درمان سریع و به هنگام می‌تواند باعث بهبود کیفیت زندگی شما و اطرافیانتان شود. از این رو می‌بایست خیلی سریع جهت درمان به موقع گام بردارید.

جمع بندی

درمان اختلال دو قطبی کار آسانی نیست، به خصوص اگر شما پس از شروع درمان آن را نیمه کاره رها بکنید. برای درمان ابتدا لازم است عوامل تشدید کننده اختلال دو قطبی را تشخیص دهید. حال نوبت آن است که درمان را شروع کنید. بهترین کلینیک جهت تشخیص و درمان این اختلال کلینیک روانشناسی در مشهد است که به شما جهت جلوگیری از تشدید این عوامل کمک می‌کند. بهترین درمان و جلوگیری از شدت یافتن این بیماری، دارو درمانی در کنار روان درمانی و تراپی است که پزشکان متخصص روانکاوی و روانشناسی آماده ارائه خدمات به همه بیماران از جمله بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی هستند.

واحد تحقیق و توسعه: کلینیک تخصصی مهر رضوی

مطالب مرتبط

جستجو کنید

خدمات ما

جستجو کنید

رزرو اینترنتی نوبت معاینه

شبکه های مجازی

مطالب اخیر

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x

موفق به دریافت پاسخ سوال تان نشدید؟

با واحد تریاژ(راهنمای مراجعین و بیماران) ما در ارتباط باشید تا بلافاصله پاسختان را دریافت کنید