
طرحواره درمانی چیست + چطور می تواند به ما کمک کند؟
طرحواره درمانی در واقع یکی از رویکردهای روان درمانی بوده که نسبت به دیگر رویکردها جدیدتر و کارآمدتر است. چرا که تمامی رویکردها از جمله روان درمانی، رفتار درمانی و شناخت درمانی را شامل میشود. شما میتوانید از طریق این رویکرد در جلسات درمان تمامی تلههای ذهنی که در کودکی در آنها غرق شدهاید و باعث تغییر رفتارها و روابط شما شده است را تغییر دهید. البته نیاز است که یک دکتر روانشناس در مشهد و متخصص طرحواره کنار شما باشد تا به طور کامل درمان شوید.
فهرست مطالب
طرحواره درمانی چیست و چگونه شکل می گیرد؟
طرحواره درمانی در واقع یک رویکرد موثر برای درمان کردن مشکلات روانی است. این رویکرد برای افرادی که الگوهای منفی و ناسازگار در تفکر، احساس و رفتار دارند، انتخاب مناسبی محسوب میشود. تمرکز این روش درمانی در این است که همه انسانها از دوران کودکی دارای نیازهای عاطفی خاصی هستند که باید در جای مناسب و به درستی این نیازها برطرف شوند. از جمله این نیازها میتوان به امنیت، ثبات، پذیرش و استقلال اشاره کرد.
اگر این نیازها به روش صحیح برطرف نشوند، ممکن است الگوهای اشتباه و عمیقی در ذهن فرد بوجود آورند که سالهای سال باقی میمانند و مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب و روابط بین فردی ایجاد میکنند. نکته مهم در طرحواره درمانی، شناخت طرحوارهها یا همان باورها و الگوهای ذهنی است. به طور مثال از جمله این باورها میتوان به “من لایق محبت نیستم” و یا “هیچکس به من توجه نمیکند”، اشاره کرد که مشکلاتی در روابط و عزت نفس افراد بوجود میآورد.
طرحواره درمانی در سال ۱۹۹۰ توسط جفری یانگ معرفی شد و از آن زمان توسعه پیدا کرد و دیگر روانشناسان آن را اصلاح کردند. این رویکرد، یک روش موثر برای درمان اختلالات شخصیت محسوب میشود.

انواع طرحواره درمانی و رویکردهای آن
در علم روانشناسی طرحوارههای مختلفی به عنوان طرحوارههای ناسازگار شناخته میشوند که برای درمان هر کدام میبایست از رویکردهای مختلفی استفاده کرد. در زیر به این طرحوارهها اشاره شده است:
- طرحواره رهاشدگی
- طرحواره بیاعتمادی و بدرفتاری
- طرحواره محرومیت هیجانی
- طرحواره طرد اجتماعی
- طرحواره وابستگی
- طرحواره آسیب پذیری
- طرحواره نقص/ شرم
- طرحواره شکست
- طرحواره اطاعت
- طرحواره معیارهای سخت گیرانه
- طرحواره استحقاق
رویکرد بالینی
یکی از روشهای طرحوارهدرمانی، رویکرد بالینی است. در این رویکرد، درمانگر تصمیمات درمانی را با توجه به شواهد علمی و تجربیات پزشکی میگیرد. از ویژگیهای این رویکرد درمانی میتوان به اعتماد از پایه علمی درمان، ترکیب تاثیرگذار داروها و روشهای درمانی و پرهیز از تصمیمات شخصی اشاره کرد. در رویکرد بالینی، تصمیمات درمانی بر اساس شواهد علمی و اطلاعات پزشکی از قبل آموخته شده گرفته میشود. این شواهد از تحقیقات بالینی روی بیماران، آزمایشهای کنترل شده و دادههای کلینیکی بدست میآید. درمانگر شما پس از ارزیابی و دانش علمی که دارد برای درمان اثر بخش تصمیم میگیرد. شما میتوانید با مراجعه به بهترین کلینیک روانشناسی در مشهد از این رویکرد درمانی بهرهمند شوید. چرا که این روش طرحواره درمانی از طریق جمع تجربیات پزشکان حاذق و ارائه بهترین درمانها بر اساس دستورالعملهای کلینیکی مناسب ارائه میگردد.
رویکرد تعاملی
یکی از رایجترین رویکردهای درمان طرحوارهها، رویکرد تعاملی است. این رویکرد روی مشارکت بیمار در پروسه تصمیمگیری تمرکز دارد و همچنین در جلسات درمان، تبادل اطلاعات و نظرات بین پزشک و بیمار انجام میشود. این رویکرد میتواند باعث افزایش همکاری بیماران برای درمان و تعهد به این فرایند شود. این رویکرد معتقد است که بیماران علاوهبر اینکه درمان را دریافت میکنند، یک نقش پویا در فرایند تصمیمگیری دارند. درمانگر در این رویکرد از طریق ارائه اطلاعات، با شما همکاری میکند تا یک فرایند طرحواره درمانی مناسب و با در نظر گرفتن موقعیت شخصی انجام شود.
رویکرد تصمیمگیری مشترک یا گروهی
در این رویکرد پزشک تصمیمات درمانی را با در نظر گرفتن ترجیحات و اهداف بیمار در ترکیب با دانش پزشکی میگیرد. این رویکرد به شما اجازه میدهد که در پروسه تصمیمگیری همکاری کنید و درمانی را انتخاب نمایید که به آن باور بیشتری دارید. در جلسات درمان، درمانگر به شما توضیح میدهد که از چه گزینههایی میتوانید استفاده کنید و همچنین مزایا و معایب آنها را برای شما شرح میدهد. با وجود این اطلاعات با همکاری پزشکتان میتوانید فرایند درمانی را انتخاب کنید.
رویکرد پیشگیری و حفظ سلامت
یکی دیگر از رویکردهای درمان طرحوارهها، رویکرد پیشگیری و حفظ سلامت است. این روش درمانی معتقد است که بهترین راه درمان جلوگیری از بروز مشکلات است. در این رویکرد، برنامههایی برای پیشگیری و تغییر سبک زندگی برای حفظ سلامتی و جلوگیری از ابتلا به بیماریها ارائه میشوند. در واقع میتوان گفت که این رویکرد به جلوگیری از بیماری و حفظ سلامتی افراد توجه ویژهای میکند، به جای اینکه تمرکزش را روی درمان بگذارد.
تفاوت طرحواره درمانی با سایر روش های درمانی
در اغلب مواقع و بروز مشکلات روانی پس از مراجعه به روانشناس، آنها رویکرد روانکاوی را انتخاب میکنند. ممکن است تصور کنید که روان درمانی و طرحواره درمانی هر دو یک روش هستند. در صورتی که این دو رویکرد با هم متفاوت بوده که شامل موارد زیر است:
روانکاوی یک روش رایج برای حل مشکلات روانی است که سعی دارد مشکلات عاطفی و رفتاری را تغییر دهد و طرز تفکر مراجعین را نیز عوض میکند. در حالیکه درمان طرحوارهها بیشتر به حل مشکلات کودکی و تغییر الگوهای ثابت ذهنی میپردازد.
درمان طرحوارهها پس از روانکاوی بوجود آمد و از این رو یک روش درمانی نوین محسوب میشود که روانکاوی را هم پوشش میدهد.
طول درمان طرحواره درمانی نسبت به سایر روشهای روان درمانی، بیشتر است. به این صورت که برای نتیجه بهتر به یک تا دو سال زمان نیاز دارید.
در سایر روشهای روان درمانی میبایست در منزل تمرینهای متعددی برای بهبود انجام دهید. در حالیکه طرحواره درمانی در نزد طرحوارهدرمانگر انجام میشود.
طرحواره های ناسازگار اولیه و تاثیر آن بر رفتار امروز ما
ممکن است شما هم مانند خیلی از افراد در کودکی به روشهای مختلفی آسیب دیده باشید. این امکان وجود دارد که والدین شما نمیدانستند چگونه با شما متناسب با ذات و حساسیتهای ژنتیکیتان رفتار کنند. حتی برخی اوقات والدین به عمد یا غیر عمد به کودکان خود بیتوجهی میکنند. طرد، انتقاد بیرحمانه و حمایتهای بیش از حد باعث کمبودهایی در دوران کودکی میشود. این کمبودها باعث ایجاد طرحوارههایی میشوند که دنیا را یک جای خطرناک و منفی نشان میدهد.
جفری یانگ برای پرداختن به این موضوع از اصطلاح «طرحوارههای ناسازگار اولیه»، یا به زبان روانتر «تلههای زندگی» استفاده کرده است. این تلهها «اولیه»اند چون خیلی سریع و از دوران کودکی بوجود آمدهاند و به این دلیل ناسازگارند که تا سالهای طولانی میتوانند روابط و زندگی افراد را مختل کنند. چنین طرحوارههایی الگوهای ثابتی هستند که باعث آسیب به افراد شده و برای بقای خودشان تلاش میکنند. همین الگوهای ذهنی باعث میشود تا افکار منفی و احساسات دردناک را تجربه کنید. این طرحوارهها روی انتخابهایتان برای روابط، شغل و حتی ازدواج تاثیر مستقیمی میگذارند. این الگوهای ذهنی به مرور زمان محکمتر و پایدارتر میشوند. در زیر به طرحوارههای ناسازگار اولیه اشاره شده است:
رها شدگی
همانطور که از نام این طرحواره پیداست، رها شدگی یک تله ذهنی بوده که فرد را درگیر احساسات شدید و اغراق آمیز میکند که ترس تنها ماندن، از دست دادن عزیزان و طرد شدن از این احساسات هستند.
کاربردهای بالینی طرحواره درمانی
از طرحواره درمانی میتوان جهت درمان مشکلاتی مانند افسردگی مزمن، اضطراب و مشکلات روابط اجتماعی و عاطفی استفاده کرد. به طور مثال میتوان با استفاده از این روش از بازگشت به مواد مخدر پس از ترک، جلوگیری نمود. همچنین کاربردهای بالینی این رویکرد شامل درمان اختلالات شخصیت، مانند اختلال شخصیت مرزی میشود. طرحواره درمانی میتواند برای کسانیکه به سایر درمانها پاسخ مثبت ندادهاند، موثر باشد. از جمله دیگر کاربردهای بالینی این رویکرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلال اجتنابی
- اختلال شخصیت پارانوئید
- نمایشی
- وابسته
- وسواسی جبری
- خودشیفته
مورد خیانت قرار گرفتن
نقص و شرم: طرحواره نقص و شرم در واقع این مفهوم را میرساند که احساس میکنید، نوعی مشکل در شما وجود دارد. کمبودی که در خود احساس میکنید با ظاهر، شخصیت، هوش یا خلاقیت مرتبط است. از این رو بر این باور هستید که اگر دیگران شما را بشناسند، متوجه نقصهای شما میشوند و طردتان میکنند.
وابستگی و بی کفایتی
دو نکته مهم در این طرحواره، عدم احساس کافی بودن و وابستگی شدید است. بی کفایتی در واقع به همان حسی تعلق دارد که زمانیکه با مشکلات مواجه میشوید، بروز میکند. وابستگی در واقع به معنای وابستگی شدید به اطرافیان مانند والدین، رئیس، دوستان و یا درمانگر خود است که حتما باید دیگران مشکلات شما را برطرف کنند.
مراحل اصلی طرحواره درمانی
طرحواره درمانی طی مراحلی انجام میشود. البته انواع روانشناس در کلینیکهای معتبر هر کدام ممکن است مراحل مختلفی را طی کنند، اما مراحل اصلی درمان طرحوارهها به شرح زیر است:
گام اول
برای طرحواره درمانی ابتدا طرحواره درمانگر شما با استفاده از پرسشنامههای کتبی و یا شفاهی و همچنین مرور خاطرات دوران کودکی میتواند طرحوارهها را شناسایی کند. درمانگر در این مرحله به شما کمک میکند تا کودک درون خود را که از تجربیات تلخ کودکی آسیب دیده است درک کرده و تمام رنجهای دوران کودکی را احساس کنید. شاید این مسائل چندان خوشایند نباشند، اما در صورتیکه بخواهید از آنها فرار کرده و یا انکارشان کنید، نمیتوانید در مسیر درست درمان قرار بگیرید. با به یاد آوردن خاطرات کودکی ممکن است هیجانات منفی را تجربه کنید که در این مسیر حضور یک درمانگر حاذق میتواند کمک شایانی به شما بکند.
گام دوم
در مرحله بعدی درمانگر شما با استفاده از یک سری تمرینات موثر در طی جلسات منظم سعی میکند که باورهای غلط و الگوهای اشتباه که منشا آنها طرحوارهها هستند را کمرنگتر کند. در حقیقت درمانگر در این مرحله به شما کمک میکند تا باورهای غلطی که در مرحله قبلی شناختهاید را به طور عقلانی به چالش بکشید. در این گام با کمک درمانگر خود با استفاده از شواهدی مخالف با طرحوارههایتان، به درست بودن این الگوها شک میکنید و متوجه میشوید که آنها قابل تغییر هستند.
گام سوم
در مرحله سوم باورهایی که باعث احساسات ناخوشایند در شما شده است با باورهایی که به شما احساس خوبی میدهند، جایگزین میشوند. از این مرحله به بعد شما میتوانید بدون دخالت طرحوارههای اشتباه گذشته برای زندگی و ابعاد مختلف آن تصمیم بگیرید.
علاوه بر اختلالهای شخصیت، این روش درمانی برای اختلالهای دیگر که در دوران کودکی ریشه دارند، موثر است:
- افسردگی
- اضطراب
- اختلالات خوردن
- استرس پس از سانحه
- مشکلات رابطه
- ترس از صمیمیت
- اشکال در مدیریت خشم
- عزت نفس پایین
تست طرحواره درمانی
طرحواره درمانی در واقع رویکردی است که برای تشخیص وجود طرحوارهها به ابزارهای ارزیابی نیاز دارد. چرا که میبایست الگوهای ناسازگار که باعث مشکلات روانی در فرد میشود، شناسایی شوند. آزمونها و ارزیابیهای متفاوتی برای شناسایی این طرحوارهها وجود دارند که در ادامه به آنها پرداخته شده است:
پرسشنامه طرحواره جوان «YSQ»
پرسشنامه YSQ در واقع نوعی پرسشنامه بوده که درمانجو برای ارزیابی وجود الگوهای مخرب آن را پر میکند. در این پرسشنامه موارد مختلفی وجود دارند که طرحوارههای مختلف شناسایی شده را اندازهگیری میکنند.
فهرست سبک طرحواره «SMI»
این فهرست نوعی مقیاس خودگزارشی دیگر بوده که میتواند حالتها و سبکهای متفاوت عملکرد بیمار را ارزیابی کند. این مقیاس همچنین سبکها و جنبههای مختلفی از ماهیت انسان را نشان میدهد که برای پاسخ به موقعیتهای متفاوت بروز میکنند. با شناسایی و درک این سبکها، طرحواره درمانگر میتواند برای رسیدگی به عواطف پایدار و خاص و راهبردهای مقابلهای، اقداماتی انجام دهد.
پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه «EMSQ»
یکی دیگر از تستهای خودگزارشی، این پرسشنامه بوده که برای شناسایی طرحوارههای ناسازگار اولیه استفاده میشود. این طرحوارهها باورهای عمیق و الگوهای کودکی هستند. این تست به طرحواره درمانگر کمک میکند تا طرحواره خاصی را که باعث مشکلات فعلی شما شده است را مشخص کند.
آزمایشهای رفتاری
علاوهبر آزمونهای روانشناختی برای طرحواره درمانی، درمانگرها در اکثر مواقع از آزمایشهای رفتاری جهت ارزیابی باورها و طرحوارههای اصلی بیمار در شرایط واقعی استفاده میکنند. این آزمایشها در واقع موقعیتهایی ایجاد میکنند و به شما اجازه میدهند تا باورها و رفتارهای جایگزینی را مورد آزمایش قرار دهید و طرحوارههای ناسازگار را اصلاح کنید.
نقش درمانگر در فرآیند بازسازی طرحواره ها
در طرحواره درمانی در جلسات تراپی، شما به کمک درمانگر خود میتوانید الگوها و طرحوارههای مخرب را بازسازی کنید. درمانگر شما میتواند در این مسیر نقش مهمی را ایفا کند. از جمله این نقشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1-ارتباط درمانی قوی با مراجعین: زمانیکه در اتاق درمان یک فضای امن، حمایتی و همدلانه ایجاد میشود، شما به راحتی میتوانید دوران کودکی خود را بازنگری کنید. درمانگر یک رابطه صمیمی بر مبنای اعتماد تشکیل میدهد تا آزادانه درمورد تجربیات خود صحبت کرده و آنها را به خاطر آورید.
2- ارزیابی طرحوارههای ناسازگار: درمانگر از طریق مصاحبههای بالینی، پرسشنامهها و دیگر ابزارهای تشخیصی، طرحوارههای ناسازگار شما را ارزیابی میکند.
3- آموزش طرحواره درمانی به مراجع: طرحواره درمانگر به شما درمورد طرحوارهها، طریقه شکلگیری آنها و همچنین تاثیر الگوها روی رفتار و احساسات توضیحاتی ارائه میدهد.
آیا طرحواره درمانی برای همه مناسب است؟
طرحواره درمانی، برای افراد در هر سنی و با هر پیشینهای مفید است. در صورتی که جزو افراد زیر هستید، پزشک برای شما این درمان را انتخاب میکند:
1- افراد مبتلا به مشکلات روانشناختی: طرحواره درمانی برای درمان طیف وسیعی از مشکلات روانشناختی، از جمله افسردگی، اضطراب، وسواس فکری-عملی، سوء مصرف مواد، اختلال شخصیت و مشکلات مربوط به عزت نفس، بسیار موثر است.
2-افراد با عزت نفس پایین: طرحواره درمانی به شما کمک میکند تا باورهای مثبت درباره خود و تواناییهایتان را تقویت کنید و عزت نفس خود را افزایش دهید.
3- افراد با روابط ناسالم: طرحوارههای ناسازگار میتوانند روابط شما با دیگران را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهند. طرحواره درمانی با آموزش مهارتهای ارتباطی موثر و ارتقای هوش هیجانی، به شما کمک میکند تا روابط سالمتر و رضایتبخشتری با اطرافیانتان برقرار کنید.
شش ویژگی طرحواره درمانگر مناسب
برای اینکه تحت درمان طرحوارهها قرار بگیرید، نیاز است که یک طرحواره درمانگر ماهر انتخاب کنید. یک درمانگر خوب ویژگیهایی دارد که به شرح زیر است:
1. برخورداری از تخصص و آموزش لازم
یک طرحواره درمانگر خوب میبایست تحصیلات عالیه داشته و آموزشهای لازم را در زمینههای معتبر دیده باشد. همچنین لازم است به تمامی تکنیکها و روشهای درمانی توانا باشد تا بتواند بهترین روشها را برای درمان طرحوارهها به کار بگیرد.
2. مهارتهای ارتباطی عالی
یک طرحواره درمانگر مناسب میبایست دارای مهارتهای ارتباطی با مراجعین خود باشد. این ویژگی شامل برقراری ارتباط موثر با مراجعین، گوش دادن فعالانه، توجه کردن به احساسات و نیازهای مراجعین و توانایی انتقال اطلاعات و مشاوره قابل درک به آنها میشود.
3. همدلی و توجه به مشتری
طرحواره درمانگر خوب میبایست دارای ویژگی همدلی بوده و تمام توجهش به مراجعینش باشد. همچنین لازم است که بتواند درک عمیقی از تجربیات و احساسات مشتریان داشته باشد. درمانگر حرفهای میبایست به عواطف بیماران خود به عنوان یک فرد ارزشمند و منحصر به فرد توجه کند، چرا که این ویژگیها باعث سریعتر شدن روند درمان میشود.
4. رشد شخصی و حرفهای
یک طرحواره درمانگر مناسب میبایست اطلاعات خودش را مرتب به روز کند. از ویژگیهای بارز میتوان به تسلط به مفاهیم جدید و پیشرفته، شرکت در کلاسهای آموزشی و کارگاههای حرفهای و رشد شخصی اشاره کرد.
5. توانایی تطبیق و انعطافپذیری
قبل از انتخاب طرحواره درمانگر دقت داشته باشید که درمانگر میبایست این توانایی را داشته باشد که انواع درمان را مطابق با نیازها و وضعیت هر بیمار به کار بگیرد. چرا که هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد و مشکلات خاص خودش را دارد و درمانگر باید از درمانهای متنوع بهره بگیرد.
6. احترام به اخلاق حرفهای
یک درمانگر مناسب میبایست به اصول اخلاقی پایبند باشد و به عنوان یک متخصص، مشتریان را با احترام و شفافیت کمک کند. خصوصیاتی مانند حفظ حریم شخصی مشتریان، اعتماد و احترام به اصول اخلاقی در روابط با بیماران دارای اهمیت ویژهای هستند. به طور کلی میتوان گفت که طرحواره درمانگر میبایست دانش فنی و انسانی بالایی داشته باشد و با بیماران همدلی کند و در جهت پیشرفت خود تلاش نماید.

مهم ترین محدودیتهای طرحواره درمانی
با وجود اینکه طرحواره درمانی یک روش نوین و مناسب برای الگوهای ذهنی مخرب است، محدودیتهایی دارد که باید به آنها توجه کرد. در زیر به این محدودیتها پرداخته شده است:
محدودیت زمانی
یکی از محدودیتهای طرحواره درمانی، محدودیت زمانی است. در واقع این محدودیت به این موضوع اشاره دارد که برای فرایند درمان، زمان زیادی برای بررسی عمیق مشکلات فرد نیاز است. در این روش درمانی، اجرای مراحل مختلف درمان و تغییر الگوهای شخصیتی زمانبر هستند.
این درمان به عنوان یک روش درمانی طولانی مدت شناخته میشود. چرا که تغییر در الگوهای قدیمی شخصیتی فرد زمان زیادی میبرد و این الگوها در مدت طولانی ایجاد شدهاند و زمان زیادی برای ایجاد تغییرات مثبت نیاز است. طرحواره درمانی به تحقیق در عمیقترین مشکلات روانی و رفتاری فرد نیاز دارد تا الگوهای ناخوشایند شناسایی شده و تغییر کنند.
پیچیدگی
طرحواره درمانی یک روش درمانی ترکیبی بوده و دارای اجزای مختلفی مانند روشهای روانشناختی، رفتاری، تحلیلی و احساسی است. این احتمال وجود دارد که درمانهای ترکیبی برای برخی از متخصصان پیچیده به نظر برسد.
این رویکرد درمانی از مباحث متعددی مانند تئوریهای شناختی، تحلیلی و رفتاری ساخته شده است. این ترکیب مفاهیم شاید برای برخی افراد و متخصصان پیچیده به نظر برسد. هدف اصلی این نوع درمان تغییر الگوهای شخصیتی شما و رفتارهای ناسالم به سالم است که به تلاشهای مداوم و زمان نیاز دارد. تشخیص و درمان چندین مسئله روانی دارای پیچیدگی است. چرا که برخی افراد دارای چندین اختلال روانی هستند. در این روش درمانی میبایست به تشخیص و درمان همزمان این مسائل پرداخته شود که باعث افزایش پیچیدگی میشود.
نیاز به متخصص ماهر
یکی از مهمترین محدودیتهای طرحواره درمانی، نیاز به یک متخصص ماهر است. چرا که میبایست متخصصی را انتخاب کنید که تخصص و آموزش لازم را برای اجرای این روش درمانی داشته باشد. از آنجایی که طرحواره درمانی یک روش ترکیبی محسوب میشود و به روانشناسی، روان درمانی، تحلیل رفتاری و احساسی نیاز دارد، درمان طرحوارهها به علت پیچیدگی و تنوع تکنیکها و مفاهیم باید توسط یک متخصص باتجربه و حاذق انجام شود. متخصص باید بتواند این مفاهیم و تکنیکها را به نحو صحیحی تعیین کرده و در طول درمان از آنها استفاده کند.
مقاومت مشتری؛ مهم ترین محدودیتهای طرحواره درمانی
مقاومت درمانجوها در پروسه درمان یکی دیگر از مهمترین محدودیتهای طرحواره درمانی است. در واقع شامل مخالفت و یا تعارض درمانجو با فرایند درمان می شود.
مقاومت بیماران از جنبههای مختلف بروز کرده و میتواند فرایند درمان را مختل کند. برخی افراد به علت اینکه الگوهای شخصیتی آنها به طور عمیقی تغییر کرده است، در درمان مقاومت میکنند و دلشان نمیخواهد آنها را تغییر دهند. چرا که این تغییرات برای آنها ناآشنا است. درمان طرحوارهها تغییرات عمیقی را در الگوهای شخصیتی و رفتاری افراد پیش بینی میکند که ممکن است برای بیماران ترسناک باشد.
تأثیرات عاطفی ناخوشایند
یکی دیگر از محدودیتهای طرحواره درمانی، تاثیر عاطفی ناخوشایند است. چرا که ماهیت این تغییرات کاملا عمیق بوده و الگوها یک تاریخچه طولانی مدت دارند. این موضوع میتواند فرایند درمان را با مشکل مواجه کند. یکی از تاثیرات ناخوشایند در طی جلسات درمان، یادآوری خاطرات منفی است. در جلسات درمان شما خاطرات بد گذشته را به یاد میآورید.
همین عامل باعث تجربه مجدد درد و احساسات منفی میشود. بعضی از این احساسات میتوانند دشوار به نظر برسند. از این رو میبایست در جلسات درمان تحمل و صبر زیادی داشته باشید. این ممکن است منجر به تجربه مجدد درد و احساسات منفی شود. این قبیل تجربهها میتوانند از لحاظ عاطفی دشوار بوده و نیاز به تحمل احساسات ناخوشایندی داشته باشند. شما در جلسات درمان به عواطف و احساسات عمیقی که باعث رفتارهای امروزتان شده و با آنها در تضاد است، پی میبرید.
تفاوت طرحواره درمانی و CBT
طرحواره درمانی و درمانهای شناختی رفتاری یعنی «CBT» در واقع هر دو رویکردهای روان درمانی بوده که بر اساس شواهدی هستند که هدفشان کمک به افراد جهت درک و تغییر افکار، احساسات و تغییر رفتارها است. پس از اینکه دانستید، روانشناس کیست و چگونه از این دو رویکرد برای درمان استفاده میکند، باید بدانید با وجود اینکه این دو رویکرد شبیه هم هستند، تفاوتهایی دارند که به شرح زیر است:
تمرکز بر طرحوارههای ناسازگار اولیه: یکی از مهمترین تفاوتهای این دو روش، تمرکز روی طرحوارههای ناسازگار اولیه است که فقط در طرحواره درمانی استفاده میشود.
رویکرد متمرکز بر هیجانات: طرحواره درمانی روی احساسات و هیجاناتی تمرکز میکند که در شکلگیری رفتارها و انواع روابط نقش دارند. در واقع این رویکرد بیان میکند که اغلب مشکلات روانی، از نیازهای براورده نشده کودکی نشات میگیرد.
سبک کاری: طرحواره درمانی شامل انواع «سبکها» میشود. در واقع این روش به شما کمک میکند تا روشهای مختلف عملکرد خود را درک کرده تا بتوانید حالات عاطفی زمینهای را تغییر دهید.
تمرکز بلند مدت: طرحواره درمانی بر خلاف CBT که روی مداخلات کوتاه مدت با هدف قرار دادن علائم خاص تمرکز میکند، یک روش درمانی بلند مدت است.
جمع بندی
اگر میخواهید از الگوهای ذهنی ناسازگار یا همان طرحوراهها رها شوید، نیاز دارید تا نزد یک متخصص تحت طرحواره درمانی قرار بگیرید. این رویکرد نسبت به دیگر رویکردهای درمانی تاثیرگذارتر بوده، اما به زمان بیشتری نیاز دارد. در جلسات درمان ممکن است احساسات ناخوشایندی را تجربه کنید، اما نگران نباشید با صبوری میتوانید در کنار یک درمانگر حرفهای این پروسه درمانی را پشت سر بگذارید. البته هنگام انتخاب درمانگر خود میبایست دقت زیادی به خرج دهید و یک فرد متخصص درمانگر طرحواره را انتخاب کنید.
واحد تحقیق و توسعه: کلینیک تخصصی مهر رضوی
مطالب مرتبط
جستجو کنید
خدمات ما
جستجو کنید
رزرو اینترنتی نوبت معاینه
شبکه های مجازی
مطالب اخیر




نقش خانواده در سلامت روان فرزندان + خانواده چه نقشی ایفا میکند؟















اختلال موتیسم یا لالی انتخابی چیست؟ + معرفی بهترین روش مقابله با آن













اختلال یادگیری خواندن (اختلال دیسلکسیا) چیست و چه علائمی دارد؟




